Constel·lacions
El mes de juny és una bona ocasió per encetar tertúlies a la fresca i aprofitar per contemplar la bellesa del firmament. Iniciem un nou mes i una nova estació de l’any. El proper dia 21 a les 10.52h el Sol es situa en el solstici d’estiu (situat a la constel·lació de Taure, molt proper al límit amb Bessons). L’Escorpí amb Antares serà present cap al sud al llarg de les nostres observacions, el triangle d’estiu serà visible i per tant, comença una nova estació i amb ella l’arribada de noves constel·lacions i objectes de cel profund que esperem siguin profitosos per les vostres observacions.
El Sol
El mes de juny, es caracteritza per ser el mes amb més hores de llum i per tant amb menys hores per gaudir del cel nocturn. Tot i així, arriba la bonança i les nostres sessions exteriors seran més agradables.
- 5 de Juny: Sortida de Sol: 4:32h Posta: 19.25h
- 15 de Juny: Sortida de Sol: 4.31h Posta: 19:30h
- 25 de Juny: Sortida de Sol: 4.32h Posta: 19:33h
La Lluna
- Quart creixent el dia 5 a les 20:40 a Lleó
- La Lluna plena el dia 13 a les 04:13 a Ofiuc
- El Quart minvant el dia 19 a les 18:40 a Peixos
- La Lluna nova el dia 28 a les 08:11 a bessons*Tots els horaris són en T.A cal afegir dues hores
Fenòmens astronòmics
Bootides de juny (JBO). Radiant actiu des del 22 de juny al 2 de juliol amb màxim el 27 de juny. Es tracta d’un radiant variable entre 0-100 meteors/hora.
Planetes observables
- Mercuri, només visible els primers dies de mes amb visió d’horitzó cap al W/NW. El dia 19 passa per la seva conjunció inferior.
- Venus serà visible a la matinada situat en la posició Est- Nord-est, brilla amb una magnitud de -3,9. Els darrers dies de mes es situarà entre el Taure i les plèiades
- Mart observable tota la nit a la constel·lació de la Verge, la seva lluïssor minvarà de forma considerable (magnitud -0.5 a inicis de mes fins a -0.0 a finals)
- Júpiter; Al llarg del mes deixarà de ser observable des del pirineus, a l’horitzó molt proper a Castor i pòl·lux.
- Saturn: el planeta del mes, visible tota la nit a Balança. El 10 de juny al capvespre es situarà uns 2º per damunt de la Lluna quasi plena sobre l’horitzó Sud – Sud-est (Magnitud 0.3)
Objectes visibles del cel profund
Us adjuntem una taula amb els objectes recomanats per observar al llarg d’aquest mes.
* Aquests objectes són visibles sense dificultat amb prismàtics 10×50. ¹ Els astres situats prop del zenit poden ser difícils d’enfocar amb el telescopi.
Sabíeu què?
Els cúmuls globulars són concentracions esfèriques d’estrelles que normalment tenen 100 anys-llum d’amplada i contenen milers d’estrelles. Els cúmuls globulars són molt vells, 10.000 milions d’anys d’edat com a mínim, i presumiblement es van formar quan la galàxia encara s’estava formant. Estan escampats per un halo esfèric que envolta la nostra galàxia i tarden centenars de milions d’anys en orbitar-la.
Tres cúmuls globulars. El de l’esquerra és NGC 2419, gran però molt distant, més enllà dels límits de la galàxia. M13, al centre, és molt més proper, és un del cúmuls globulars més brillants visibles al firmament. El de la dreta és Pal 11, un cúmul globular molt poc espectacular a la constel·lació d’Àguila.
Fins el mes que ve i bons cels!