Astre aficionats, ja tenim aquí la primavera i amb ella molts canvis al cel. Ens acomiadem de les constel·lacions més típiques de l’hivern com Orió i el Ca major per donar la benvinguda a les constel·lacions una mica més estiuenques com Hèrcules.
Del dia 22 al 23 serà la nit on millor podrem observar els meteors de la pluja d’estels anomenada les Lírides, que ens deixaran uns 20 meteors per hora, fruit de la pols estesa pel cometa C / 1861 G1 Thatcher, que fou descobert l’any 1861. Els meteors irradiaran des de la constel·lació de la Lyra, però poden ser observable en altres direccions.
El dia 29 el planeta més petit arribarà a la seva màxima elongació occidental, és a dir que serà un bon dia per observar Mercuri perquè estarà en el punt més alt a l’horitzó matutí.
Per completar el mes, tindrem la segona lluna plena d’aquesta primavera el dia 30, lluna a la qual els natius americans anomenaven la Lluna rosa, per la seva relació amb la floració primaveral.
Constel·lacions
En el cel nocturn del mes de d’abril podrem observar les següents constel·lacions:
Per la línia de l’eclíptica, les constel·lacions Taure, Bessons, Cranc, Lleó, Verge i Balança.
Per l’Est, farà la seva aparició la constel·lació de la Lira amb la seva brillant estrella Vega, la Corona Boreal i L’hèrcules, mentre que el Bover amb la seva estrella més brillant Arcturus ens seguiran orientant.
Per l’oest ens acomiadarem d’Orió amb el Ca Major (Sirius) i menor (Procyon) , la llebre, Perseu i Auriga amb la seva brillant estrella Capella.
Al sud es situarà el Corb, el Crater i la Hydra. I al ben mig del nostre cel ens acompanyaran les 5 circumpolars amb la constel·lació de les Plèiades.
El Sol
- Dia 5: SORTIDA a les 07h 32m; POSTA a les 20h 17m. Hores de sol 12h 46m.
- Dia 15: SORTIDA a les 07h 16 m; POSTA a les 20h 29m. Hores de sol 13h 13m.
- Dia 25: SORTIDA a les 07h 00m; POSTA a les 20h 39m. Hores de sol 13h 40m.
La Lluna
- LLUNA NOVA el dia 16 a les 03h 57m.
- QUART CREIXENT el dia 22 a les 23h 45m.
- LLUNA PLENA el dia 30 a les 02h 58m i el dia 31 a les 14h 37m
- QUART MINVANT el dia 08 a les 09h 17m.
Planetes observables
MART: Serà visible durant la nit junt a Saturn.
SATURN: L’observarem després de Júpiter i junt a Mart.
JÚPITER: El podrem apreciar a partir de les 22:00pm.
URÀ: L’observarem tot just a la posta de sol molt dèbilment junt a Venus.
VENUS: L’observarem tot just a la posta de sol.
MERCURI: Serà visible a l’alba.
Sabies que…
Stephen Hawking ens ha deixat? Aquest reconegut físic britànic ha sigut una de les ments més brillants nascudes al segle XX tot i passar-se més de mitja vida batallant contra una malaltia degenerativa: el ELA. Aquest científic va aprofundir en la teoria de la relativitat d’Einstein que, implica que l’univers es va iniciar al Big Bang i acaba en els forats negres. També va aportar una mica de llum als foscos forats negres, prevenint-nos del que pot passar després de l’horitzó de successos, on la gravetat comença la seva escalada fins l’infinit i d’on no es pot tornar. Malgrat això ell va descobrir que en alguns casos els forats negres poden emetre radiació (la radiació de Hawking) i poden acabar dissolent-se
Que tingueu molt bons i foscos cels nocturns!